Skal jeg knebles fordi jeg er ordfører? Det blir mitt spørsmål etter dagens oppslag i Østlendingen. Det kan nemlig virke slik, da Åmot Senterparti forventer at jeg skal gjengi Senterpartiets standpunkt i ulike saker på bloggen som bærer mitt navn.
Jeg opplever det som en form for sensur, som jeg faktisk ikke trodde var lovlig i Norge. Mener man med fullt alvor at jeg som Arbeiderparti-politiker skal akseptere å bli sensurert av Senterpartiet?

Dette er en direkte trussel av min rett til å ytre meg som jeg ønsker på min private blogg. Samtidig er det problematisk, fordi det også da forutsetter at jeg skal stå inne for hva Senterpartiet eventuelt vil ha publisert på bloggen som bærer mitt navn. Skal jeg virkelig tvinges til å publisere innhold som jeg ikke selv kan stå inne for?

Man misforstår en grunnleggende ting her: Min blogg er ingen avis. Jeg er ingen journalist. Jeg er en blogger. Jeg skriver og tenker offentlig. Jeg besvarer innlegg og jeg publiserer bilder og andre aktuelle ting, som JEG mener er relevant for offentligheten å vite. Men når det er sagt, så ble faktisk mitt leserinnlegg publisert i avisa først (11. juli).
En blogg er ingen balansert fremstilling, det er vel åpenbart.

Åmot Senterparti kritiserer bloggen min fordi jeg ikke åpner for å publisere Gjems sitt leserinnlegg.

Åmot Senterparti kritiserer bloggen min fordi jeg ikke åpner for å publisere Gjems sitt leserinnlegg. Faksimile: Østlendingen, 10. august 2015

Les også mitt forrige blogginnlegg om saken: Bloggen min, er min.

For å sitere Østlendingens medieekspert, i et intervju med NRK

Ekspert i medieetikk og journalistikk, Gunnar Bodahl-Johansen, mener publikum må lese blogger med ekstra kritisk blikk.
– Journalister er pålagt kildekritikk mens publikum må gjøre kildekritikken selv når de leser blogger, sier Bodahl-Johansen.

Dette er samme medieekspert som var gjengitt i dagens Østlendingen.

Om man snakker om «balansert fremstilling», som Østlendingen i dag velger å sette fokus på, er det på sin plass å stille spørsmål ved om Østlendingen har en balansert fremstilling når de ikke bruker spalteplass på vedtakene som Senterpartiet fattet i vinter. Et vedtak som nå Fylkesmannen har fastslått at faktisk var ulovlige.

Jeg synes det er oppsiktsvekkende at Østlendingen bruker et helsides oppslag, på en slik vinkling om min blogg og mine ytringer. Skal ikke avisene heie på ytringsfriheten? Jeg mener at blogg er et fint supplement til avisene og for befolkningen. Jeg blogger ikke på vegne av Åmot Senterparti, jeg blogger for meg selv og den politikken jeg skal gjennomføre og går til valg på som ordfører og ordførerkandidat for Arbeiderpartiet.

Jeg skulle ønske Østlendingen hadde mer fokus på den politiske debatten i forbindelse med kommunevalget, heller enn en vanlig blogg. Vi må presentere våre saker, slik at velgerne får vite hva partiene ønsker for fremtidens Åmot. Det vil jeg blogge om fremover.

Det hører også med til historien at Østlendingens medieekspert Gunnar Bodal Johansen også frykter at det skal viskes ut et skille mellom journalisten og bloggeren, dersom vi skal ta del i de samme etiske retningslinjene som de redaksjonelle mediene.

Les mer på NRK.no: Eksperter ber lesere være mer kritiske til blogger