Birkebeinerarrangementene er viktige for oss, de setter kommunen vår på kartet og bidrar årlig med en betydelig inntekt til lag og foreninger for deres dugnadsinnsats under Birken. Men det er først og fremst den imponerende dugnadsinnsatsen og folkefesten som kjennetegner Birken! Her er det mange tusen mennesker som bidrar hver år, uten selv å motta betaling for det, men for å bidra til Birkebeinerfesten. Birken har er system hvor de betaler «lønn» direkte til lag og foreninger for deres dugnadsinnsats, ikke til enkeltpersoner. Og for mange lag og foreninger er dette en unik mulighet til å få noen sårt tiltrengte kroner inn i kassa.

I avisene blir Birken fremstilt som en storstilt næringslivsfest hvor toppsjefene sykler etter hverandre, hvor konkurransen om å ha dyrest og best utstyr er like viktig som å komme kjapt i mål. Derfor må vi knuse noen myter om Birken. Birken en folkefest, det er breddeidretten, folkehelsa og treningsmålet den jevne mosjonisten vil oppnå, men også for toppidrettsutøveren eller toppsjefen. Bare se på avisoppslaget i Østlendingen i dag, hvor Cato Henriksen har brukt Birken som treningsmål for å komme seg tilbake i form. Og det er jo akkurat det som kjennetegner Birken. Treningsmålet, men også turopplevelsen.

Fra Birkebeinerrennet i 2002 da jeg som Birkenjournalist intervjuet Aino-Kaisa Saarinen

Fra Birkebeinerrennet i 2002 da jeg som Birkenjournalist ved Åmot ungdomsskole fikk intervjue Aino-Kaisa Saarinen.

Samtidig så setter det jo virkelig Åmot og da kanskje spesielt Rena på kartet. Vi er hovedstaden i Birkebeinerriket og folkehelsa står sentralt hos oss. Birken er ikke toppidrett, men breddeidrett.

Birkebeinerfesten setter lag og foreninger i stand til å ha en aktivitet, samtidig som det selvsagt også er en stor inntektskilde for sine eiere. Nemlig Rena idrettslag, Lillehammer sykleklubb og Lillehammer skiklubb. At Birken eies av idrettslag er noe vi andre også nyter godt av, med lave treningsavgifter, Rena idrettslags kjøp av Digeråsen alpinanlegg og Renabakkene som nylig ble renovert og ikke minst fotballaktiviteten på Engvoll. Nå blir også en ny basishall for turnerne i Åmot kombinert med skolebygg på Rena en realitet, som en følge av et samarbeid mellom Rena idrettslag og Åmot kommune. Det er utvilsomt Rena idrettslags inntekter fra Birken som gjør dette mulig.

Birkebeinerjournalistene på Åmot ungdomsskole nyter også godt av Birken, der de årlig bidrar med noen kroner for at det prosjektet kan opprettholdes og videreutvikles. Det skaper engasjert ungdom som lærer på en unik måte og som er gode ambassadører for Birkebeinerfesten. Samtidig er jo også Birken et viktig bidrag til det lokale næringslivet.

Birken er ingen storstilt næringsfest, det er folkehelse, treningsmål, glede og engasjement! Samtidig gir arrangementene stor avkastning til breddeidretten i våre kommuner! Birkebeinerne har også en unik historie, så slik sett bør vi arbeide videre med det styreleder i Birken, Hans Petter Wahl Adolfsen, sier i dagens Østlendingen. Kanskje vi skal få det inn på UNESCOs verdensarv-liste?

Vi må være glad for at Birken er i kommunen, de bidrar med utrolig mye for oss som lokalsamfunn. Mer enn vi kanskje tror, så jeg ønsker Birkebeinere og arrangører hjertelig lykke til med et flott arrangement!

Les også:
Setter Åmot på kartet (eksternt innhold)

Se også intervjuet med meg på YouTube om Birken, som ungdomsreporterne fra Åmot ungdomsskole gjennomførte i går. 🙂 Flinke ungdommer!