Det er ingen kommunal oppgave alene å etablere Birkebeinerland på Rena syd. Men det er viktig å opprette en lokalhistorisk forankring til Birkebeinerne i kommunen vår. Vi er tross alt Birkebeinerriket.

Åmot Arbeiderparti er ikke imot å etablere et Birkebeinerland på Rena syd, tvert imot, vi trenger å fortelle Birkebeinerhistorien. Men vi mener det hadde vært flott å kunne se det i sammenheng med opprettelsen av et lokalhistorisk museum. Åmot har en historie som må fortelles. Derfor ønsker vi at det etableres et lokalhistorisk museum på Rena syd, i kombinasjon med et Birkebeinerland. Vi mener at kommunens unike historie som tar for seg kartonghistorien, historien om kraftutbyggingen og ikke minst Birkebeinerhistorien må fortelles.

Kartongparken på Rena syd er en del av vår historie som bør formidles. Industrihistorien om Kartongen, som også gjorde at strømmen kom til bygda!

Kartongparken på Rena syd er en del av vår historie som bør formidles. Industrihistorien om Kartongen, som også gjorde at strømmen kom til bygda!

Åmot kommune har jo en unik historie knyttet til over 100 år med kraftutbygging, vi har en unik kvartalstruktur i sentrum med Tømmerkatedralen og Kartongpipa som viktige symboler på vår lokalhistorie. Den flotte turstien som nå går langs Glomma kan være en flott historieforteller, dersom vi får opp informasjonstavler som forteller om de ulike stedene stien går langs.

Men det er ikke en kommunal oppgave å alene etablere et Birkebeinerland, derfor bør det tas kontakt med private aktører, Anno museum og Hedmark Fylkeskommune med tanke på å se på mulighetene for å etablere et Birkebeinerland. Da i kombinasjon med et lokalhistorisk museum som tar for seg kartonghistorien, historien om kraftutbygging og Birkebeinerhistorien.

Vi fremmet dette forslaget sammen med Høyre i formannskapet 26. august, dessverre ble forslaget nedstemt av Senterpartiet.